Kaffedrickande och kontorsjobb hör ihop som ler och långhalm. Att börja på ett nytt kontor kan vara som att kliva in i en ny kaffekultur med egna traditioner och outtalade regler, från bryggstyrka till odiskade kaffemuggar. Nya arbetssätt som flexibla arbetsplatser och jobb hemifrån för med sig nya normer, men kaffedrickandet består.

Det klassiska kontorskaffet

De flesta svenska kontor har kaffe tillgängligt – och tur det. År 2020 konsumerades i Sverige över sju och ett halvt kilo kaffe per person.

Som en gemensam, vanligen oreglerad, del av arbetsplatsen är det inte konstigt att kaffestationen lätt leder till osämja. Ett riktmärke är att aldrig lämna en tom kanna utan att sätta på nytt kaffe, städa upp efter sig och förstås hålla efter kopparna. Att ha med en egen kaffekopp till jobbet förenklar saken något och kan göra det tråkigaste jobbkaffet mer lustfyllt och personligt. Förvara muggen vid skrivbordet om du är rädd att någon norpar den.

Nya tiders jobbkaffe

Med ett kontorsjobb på distans går det att dricka jobbkaffet på sofflocket klädd i pyjamas. Många behöver dock en dedikerad arbetsplats, och då är co-working via Helio en bra lösning. Helio erbjuder ekologiskt kaffe på sina platser, medan du på andra hyrda kontor eller öppna arbetsplatser kanske får ta med termos eller en egen portabel bryggare. Att ta med datorn till ett café för att jobba är också populärt.

Dåligt kaffe på jobbet?

Dåligt kontorskaffe kan ha många orsaker. Faller kaffet som kollegerna brygger inte dig i smaken är det bara att föregå med gott exempel och skynda dig att göra det själv. Det är också värt att kolla om bryggaren är för gammal eller dåligt inställd, eller behövs rengöras. Är det riktigt illa kanske du får ta med hemifrån istället.

Varför kaffe på kontoret?

Kontorskaffet är inte bara en nödvändig energikick. Undersökningar visar att det stärker relationer, minskar stress och kan avhjälpa smärtor relaterade till skrivbordsarbete. Så försumma inte kontorskaffet!