Att priset på både kaffe och livsmedel i allmänhet har gått upp kraftigt de senaste åren, bland annat som en följd av inflationen, har väl knappast undgått någon. Konsumenterna har därför börjat se sig om efter billigare alternativ, däribland snabbkaffe.

Snabbkaffe är, som namnet avslöjar, ett kaffe som går väldigt snabbt att tillaga. Det är helt enkelt ett pulver som man löser upp i hett vatten. Därmed slipper man den långa bryggprocessen som krävs när man gör kaffe i en vanlig kaffebryggare. Det räcker istället att koka upp vatten i en vattenkokare och sedan hälla ner i en kopp med några skedar snabbkaffepulver. Med snabbkaffe går man dock miste om det hemtrevliga puttrandet från kaffebryggaren, med den tillhörande kaffedoften som sprider sig i hemmet.

Kaffe och choklad

Något som passar ypperligt bra till kaffe är choklad. När det gäller alla hjärtans dag godis är det även choklad som dominerar kraftigt. På Partykungen.se säljer de en mängd olika sorters godis till alla hjärtans dag, varav merparten är olika former av choklad. För den lite fräcka finns bland annat ”Belgiska chokladanus” och ”After Dinner Willies”. Är man lite mer traditionellt lagd finns till exempel hjärtformade chokladaskar med chokladhjärtan.

En annan fördel med snabbkaffe är att man slipper hålla på att handskas med en massa blöta kaffefilter. Vem har inte råkat tappa dessa på köksgolvet någon gång, så en massa blöt kaffesump har farit åt alla håll?

När snabbkaffet kom till Sverige

Den första formen av snabbkaffe kom redan på 1800-talet, men det var först i slutet av 1930-talet som snabbkaffet slog igenom bland vanligt folk. Detta tack vare Nestlé som 1938 lanserade snabbkaffet Nescafe. Till Sverige kom det i början av 1940-talet och kallades i folkmun ofta för näskaffe, vilket man kan höra än idag. Idag finns snabbkaffe i en mängd olika märken och med olika smaksättningar.