Fika är en viktig social tradition i Sverige. Det vanligaste är att äta något sött bakverk, ett så kallat ”fikabröd” tillsammans med en kopp kaffe. Att ständigt äta sötsaker är varken bra för tänderna eller hälsan och därför är det allt fler som letar efter nyttiga alternativ till fikabrödet. Här hittar du tips på hälsosamma mellanmål som du kan dricka till kaffet.

Sandwich på knäckebröd

En näringsrik smörgås med nyttiga pålägg är ett bra mellanmål. Undvik vitt bröd om du vill maximera näringsintag och minimera sockret. Ett fiberrikt knäckebröd med fullkorn är ett mycket bra val. Ett gott och smidigt alternativ är Wasa Sandwich Cheese som är ett färdigt mellanmål från knäckbrödstillverkaren Wasa. Det är ett fiberrikt mellanmål med fullkorn gjort på fullkornsrågknäckebröd. Mellanmålet består av två knäckbrödshalvor med en god påläggskräm emellan dem. Påläggskrämen har en mild och god ostsmak. På Wasas hemsida hittar du även krispigt färdigt mellanmål med smak av hummus, tomat och basilika, gräddfil och lök, pizza och många andra smaker. Det finns många fördelar med att äta ett fiberrikt mellanmål. Kroppen behöver kostfibrer av flera anledningar, bland annat för att magen ska fungera som den ska. Fiberrik mat ger även en mättnadskänsla och du får en lägre och långsammare höjning av blodsockernivån.

Sandwichen kommer i ett behändigt fickformat som du enkelt kan packa ner i väskan och ta med dig till jobbet, skolan eller på resan. Det gör att du alltid har ett nyttigt mellanmål nära tillhands vilket minskar risken för att du stoppar i dig onyttigheter när energinivån sjunker. Ytterligare en fördel med Wasa Sandwhich är att både knäckebrödet och påläggskrämen är 100% klimatkompenserade.

Kombinera gärna med en kopp ekologiskt kaffe så kan du fika med gott samvete. Kaffe är en av de mest besprutade bönorna i världen, men genom att välja ett ekologiskt kaffe minskar du utsläpp av farliga kemikalier i naturen.

Frukt och grönt

Du kan fördel komplettera ditt färdiga mellanmål från Wasa med en frukt eller grönsak. Många studier visar att frukt och grönsaker är viktiga för hälsan. Du får i dig viktiga antioxidanter som skyddar mot olika typer av sjukdomar, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och högt blodtryck. För att få i dig den dagliga rekommendationen på 500 gram frukt och grönt kan det vara bra att göra nyttiga mellanmål och snacks. Fruktsallad, grönsaksstavar och hummus är exempel på nyttiga mellanmål som du kan kombinera med fiberrikt knäckebröd och en god kopp kaffe.