Att dricka en kopp kaffe på egenmalda kaffebönor kan kännas både lyxigt och bli väldigt gott! Det finns en mängd moderna kaffekvarnar ute i detaljhandeln och ett flertal goda kaffebönor med varierande smak, rostning och märken. Att rosta kaffe själv blir mer smakrikt och är inte så svårt som man kan tro.

Perfekta tandimplantat och välja bästa kaffebönan

I dagligt tal säger man kaffebönor men egentligen är den så kallade kaffebönan ett stort frö som växer i frukter på träd, dock används idag mestadels ordet ”kaffeböna”. Om man vill starta mala sitt kaffe är det bra att först känna till att det finns två sorters kaffe som Arabica och Robusta. Kaffebönor går att få tag på i de flesta välsorterade matbutiker eller butiker som specialiserar som på löst omalt kaffe eller te. Arabica brukar vara mer populär och anses godast men valet är alltid en personlig smaksak. Dricker man mycket kaffe kan det missfärga tänderna och det är bra att dricka kaffe med måtta. Att välja ljusrostad är enligt forskning ett val som innebär mer antioxidanter medan mörkrostad innehåller mindre mängder. När man dricker kaffe kan tänder missfärgas med tiden om man dricker kaffe ofta. Har man andra problem med tänderna som tandlossning, kan hållbara och snygga tandimplantat på Södermalm vara en smart lösning! Då kan man även passa på att unna sig en grundlig tandundersökning av professionella tandläkare, en noggrann tandrengöring av en tandhygienist, eller till exempel få vackra vita tänder med den bästa tandblekningen!

Hur man mal kaffe själv

Att mala kaffe själv innebär inte så mycket arbete som man kanske föreställer sig. När man ska välja graden av malning på kaffebönorna, är det bra att känna till hur man väljer malningsgrad på kaffebönor för att få just den där goda koppen kaffe man är sugen på. Förr fanns det kaffekvarnar med en vev, men idag kan man få tag på moderna och effektiva kaffekvarnar på el. Det man ska tänka på, är att köpa en kaffekvarn som klarar av alla typer av malning från grovmalet till finmalt. Därför ska man välja en modell som kan kosta lite mer, men som har en kraftfull kapacitet. När man mal kaffe till en vanlig elektrisk kaffebryggare, ska kaffebönorna malas till finmalet och med en grovlek som strösocker. Använder man en presskanna är det snarare en grovlek runt strax under grovmalet. Det går även att köpa specialanpassade hela kaffebönor för just espresso då de är framtagna och anpassade för en espressomaskin. Det sägs att kaffe också är bra för hälsan och mal man kaffet själv, får man ut det mesta av både smak och nyttiga antioxidanter som just kaffe innehåller. Ett spännande fakta är kaffebönor innehåller runt 800 aromer, så visst är det värt att börja mala sitt kaffe själv för en underbar och smakrik kopp kaffe!